BIBLIOTEKA
zaprasza w godzinach
poniedziałek 8.30 - 14.30
wtorek 8.30 - 14.30
środa 8.30 - 14.30
czwartek 8.30 - 14.30
piątek 8.30 - 14.30

ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH I ZAWODOWYCH
im. Augustyna Świdra
41-600 Świętochłowice,
ul. gen. Wł. Sikorskiego 9,
tel. 32 77 000 60,
fax 32 77 000 63,
mail: zspswiet@wp.pl


Administratorem Państwa danych osobowych jest Zespół Szkół Technicznych i Zawodowych w Świętochłowicach. Szczegóły przetwarzania danych osobowych znajdą Państwo tutaj:  Polityka prywatności.


Kucharz to zawód produkcyjny, którego charakter wymaga umiejętności pracy w zespole, dyscypliny, ładu i porządku, jak również odporności na wysokie temperatury, dużą wilgotność, pracę w pozycji stojącej w dni robocze, godzinach popołudniowych, nocnych, weekendy i święta. Poza sprawnością fizyczną  kucharz powinien posiadać wrażliwość węchową, smakową oraz rozróżniać barwy.

Do zadań kucharza należą:

  • organizowanie produkcji gastronomicznej
  • wykonywanie różnymi technikami i metodami potraw, napojów, półproduktów kulinarnych
  • wykonywanie różnego asortymentu potraw z warzyw, owoców, grzybów, mleka, jaj, mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb, potraw z podrobów, półmięsnych, jarskich, wyrobów garmażeryjnych
  • obliczanie wartości odżywczej i energetycznej potraw
  • ocenianie jakości surowców, półproduktów i gotowych potraw
  • posługiwanie się narzędziami i sprzętem gastronomicznym
  • opracowywanie ofert kulinarnych dla konsumentów
  • przestrzeganie zasad BHP

Perspektywa edukacyjna:

Kucharz może podnieść swoje kwalifikacje otrzymując tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych.

Możliwości zatrudnienia:

Kucharze mogą pracować w restauracjach, barach, karczmach, gospodach, jadłodajniach, stołówkach, szpitalach, sanatoriach, domach wypoczynkowych. Dodatkowo mogą prowadzić własną działalność gospodarczą.

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31