Kucharz to zawód produkcyjny, którego charakter wymaga umiejętności pracy w zespole, dyscypliny, ładu i porządku, jak również odporności na wysokie temperatury, dużą wilgotność, pracę w pozycji stojącej w dni robocze, godzinach popołudniowych, nocnych, weekendy i święta. Poza sprawnością fizyczną kucharz powinien posiadać wrażliwość węchową, smakową oraz rozróżniać barwy.
Do zadań kucharza należą:
- organizowanie produkcji gastronomicznej
- wykonywanie różnymi technikami i metodami potraw, napojów, półproduktów kulinarnych
- wykonywanie różnego asortymentu potraw z warzyw, owoców, grzybów, mleka, jaj, mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb, potraw z podrobów, półmięsnych, jarskich, wyrobów garmażeryjnych
- obliczanie wartości odżywczej i energetycznej potraw
- ocenianie jakości surowców, półproduktów i gotowych potraw
- posługiwanie się narzędziami i sprzętem gastronomicznym
- opracowywanie ofert kulinarnych dla konsumentów
- przestrzeganie zasad BHP
Perspektywa edukacyjna:
Kucharz może podnieść swoje kwalifikacje otrzymując tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych.
Możliwości zatrudnienia:
Kucharze mogą pracować w restauracjach, barach, karczmach, gospodach, jadłodajniach, stołówkach, szpitalach, sanatoriach, domach wypoczynkowych. Dodatkowo mogą prowadzić własną działalność gospodarczą.