BIBLIOTEKA
zaprasza w godzinach
poniedziałek 8.30 - 14.30
wtorek 8.30 - 14.30
środa 8.30 - 14.30
czwartek 8.30 - 14.30
piątek 8.30 - 14.30

ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH I ZAWODOWYCH
im. Augustyna Świdra
41-600 Świętochłowice,
ul. gen. Wł. Sikorskiego 9,
tel. 32 77 000 60,
fax 32 77 000 63,
mail: zspswiet@wp.pl


Administratorem Państwa danych osobowych jest Zespół Szkół Technicznych i Zawodowych w Świętochłowicach. Szczegóły przetwarzania danych osobowych znajdą Państwo tutaj:  Polityka prywatności.


Podstawowym zadaniem cukiernika jest wyprodukowanie wszelkich wyrobów cukierniczych. Cukiernik odpowiada za właściwe przygotowanie półproduktów oraz dodatków do produkcji. Surowce do wyrobu produktów cukierniczych muszą być właściwie odmierzone.
Jednym z zadań cukiernika jest tworzenie elementów dekoracyjnych na wyprodukowanych wyrobach. Gotowy wyrób podlega ocenie organoleptycznej. Jednak, aby wytworzyć produkty cukiernicze i ciastkarskie, każdy cukiernik musi doskonale znać obsługę maszyn i urządzeń do produkcji tych wyrobów. Obowiązkiem cukiernika jest także ich kontrola i konserwacja przy zachowaniu zasad oraz przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy.

Od cukiernika wymagana jest sprawność fizyczna oraz sensomotoryczna. W ocenie jakości wyprodukowanych wyrobów cukiernik powinien posługiwać się czuciem smakowym, wrażliwością węchową i czuciem dotykowym. Cukiernik powinien mieć także sprawne ręce do wyrabiania ciasta i elementów dekoracyjnych.

Wybrane zadania zawodowe:

  • Wykonywanie ciast , ciastek i deserów zgodnie z recepturą, formowanie, smażenie, wypiekanie.
  • Mieszanie surowców w zależności od rodzaju ciast oraz ich wyrabianie.
  • Przygotowywanie różnego rodzaju nadzień, np. kremów, galaretek, polew, owoców, marmolad, ponczów.
  • Przekładanie i nadziewanie różnymi masami, wykańczanie glazurą, galaretką, cukrem pudrem lub kuwerturą, w zależności od rodzaju ciasta lub ciastek.
  • Regulowanie maszyn i urządzeń w zakresie utrzymania właściwych parametrów technologicznych.
  • Usuwanie drobnych usterek w zespołach mechanicznych elementów bezpośrednio stykających się z ciastem.
  • Ocenianie sprawności techniczno-technologicznej maszyn i urządzeń ciastkarskich.
  • Prowadzenie dokumentacji produkcyjnej oraz rozliczeń technologicznych zużycia surowców i półfabrykatów do produkcji.
  • Utrzymywanie porządku i czystości na stanowiskach pracy oraz przestrzeganie obowiązujących zasad BHP i ochrony przeciwpożarowej.

Perspektywa edukacyjna:

Cukiernik może podnieść swoje kwalifikacje otrzymując tytuł technika technologii żywności.

Możliwości zatrudnienia:

Cukiernicy mogą pracować w restauracjach, cukierniach, sanatoriach, domach wypoczynkowych. Dodatkowo mogą prowadzić własną działalność gospodarczą.

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31